четверг, 7 февраля 2013 г.

період первинної систематизації знань про грунти

Вимоги до процесу дослдження характеристик мнеральних вод. Вдповдно до нормативних документв ДСТУ 878-93 „Води мнеральн питн. Технчн умови”, ГСТУ 42.10-02-96 „Води питн мнеральн лкувальн. Технчн умови”, ДСТУ 878 „Води мнеральн природн фасован. Загальн технчн умови” та СанПН 2.1.4.1116-02 „Вода фасована” контроль якост питних мнеральних вод доцльно здйснювати за такими фзико-хмчними показниками [1-3,9]: мнералзаця; електропровднсть; температура; грубодисперсн домшки; органолептичн характеристики (запах, мутнсть, кольоровсть, прозорсть), водневий показник (pH), окислювально-вдновлювальний потенцал (Eh), кислотнсть, лужнсть. Вдповдно до [4,10] контроль трускавецьких мнеральних вод здйснються за двома органолептичними та чотирма узагальненими яксними показниками. Контроль бльшост з наведених показникв здйснються в лабораторних умовах  вдображаться у спецальному звт.

·  генерацю звтв про результати монторингу за заданий перод часу.

·  архвацю отриманих даних;

·  передачу даних через нформацйний канал на верхнй рвень системи  вдображення на екранах монторв групи комп’ютерв у вигляд графкв за заданий перод часу;

·  контроль клматичних умов (атмосферний тиск, атмосферна температура, рвень атмосферних опадв) та введення зображень структури води;

·  захист обладнання вд перевантаження та несанкцонованого доступу;

·  оперативний контроль, телеуправлння та аналз роботи обладнання;

Таким чином автоматизована система монторингу та дослдження характеристик мнеральних вод повинна забезпечувати:

З врахуванням постйного зростання вартост електроенерг доцльною  оптимзаця видобутку мнерально води шляхом зменшення витрат на енергонос, спрацювання обладнання та збльшення мжремонтного пероду. Для отримання оперативних даних щодо витрат електроенерг необхдно синхронзувати дан давачв зусилля та положення штока насосно установки. Дана нформаця повинна доповнюватись командами телеуправлння для включення та вдключення двигуна, а також даними вузлв контролю, як фксують спроби несанкцонованого втручання в роботу насосно установки. У процес видобутку мнерально води з метою забезпечення нормального функцонування насосно установки, рекомендуться здйснювати контроль метеорологчних умов, а саме: атмосферного тиску, температура повтря, рвня опадв тощо. Крм того, така автоматизована система може бути використана в системах сповщення про надзвичайн ситуац (наприклад, повен), забезпечуючи оперативну передачу даних монторингу.

Вимоги до процесу видобутку мнеральних вод Aрунтуються на особливостях роботи свердловин, швидкод сприйняття  обробки нформац та полягають у здйсненн: оперативного аналзу роботи обладнання, грозозахисту обладнання, захист вд перевантаження та несанкцонованого доступу та контрол клматичних умов експлуатац. Окрм цього, у процес розробки автоматизовано системи необхдно враховувати так фактори, як технчний рвень, яксть, надйнсть роботи та собвартсть пдсистеми. Територальна розосередженсть свердловин вимага включення до складу контрольованих пунктв вузлв дагностики з автоматичною передачею даних на верхнй рвень системи. На основ дагностично нформац слд генерувати рекомендац щодо оптимзац режиму роботи свердловини та здйснювати прогноз роботи глибинного обладнання, на основ якого може виршуватись задача планування пдземних ремонтв  проведення геолого-технчних заходв.

Автоматизована система монторингу та дослдження характеристик мнеральних вод призначена для виконання двох функцонально розрзнених процедур: процесу видобутку та дослдження характеристик мнеральних вод.

1. Формування вимог до автоматизовано системи монторингу та дослдження характеристик мнеральних вод

Метою дослдження  розробка архтектури автоматизовано системи монторингу та дослдження характеристик мнеральних вод, яка повинна забезпечувати контроль роботи обладнання свердловини, оптимзувати видобуток мнерально води, покращити процес аналзу  стану за рахунок додаткового параметру контролю ндексу структурованост води, який характеризу нформацйну складову мнерально води [6-8].

Безпосереднй контроль за видобутком мнерально води здйснються за допомогою аналогових телемеханчних систем [5], як на сьогодншнй день  фзично зношеними  морально застарлими. Ц системи не задовольняють сучасних вимог щодо оперативного контролю як характеристик мнеральних вод, так  обладнання, що використовуться для х видобутку.

Вступ. Багатство надр Украни на мнеральн води, ненасиченсть ринку, зростаюча популярнсть споживання мнеральних вод сприя подальшому збльшенню клькост пдпримств, як займаються х добуванням та промисловим розливом. На територ Захдно Украни, а особливо Прикарпаття, присутня значна кльксть джерел мнеральних вод, як експлуатуються з допомогою спецалзованих свердловинних установок. Процес видобування та контролю якост мнерально води здйснються згдно з нормативною базою, у якй зазначаються кондицйн показники якост мнеральних вод, напрями  способи застосування, висновки щодо можливост х промислового розливу [1-4].

Гульовата Х.Г., Цмоць ¶.Г., Пелешко Д.Д.

АРХ¶ТЕКТУРА АВТОМАТИЗОВАНО· СИСТЕМИ МОН¶ТОРИНГУ ¶ ДОСЛ¶ДЖЕННЯ ХАРАКТЕРИСТИК М¶НЕРАЛЬНИХ ВОД

ААЭКС, 1(21), 2008, Информационно-управляющие комплексы и системы

Автоматика.    Автоматизация.        Электротехнические            комплексы и системы.

Гульовата Х.Г., Цмоць ¶.Г., Пелешко Д.Д. Архтектура автоматизовано системи монторингу  дослдження характеристик мнеральних вод

Комментариев нет:

Отправить комментарий